Juniafton

med Otto Sahlströms musik.

Sahlströmsgården Söndag 2 juni kl 16

Gemensam måltid och lokal musikhistoria i både tidsrymd och geografi med upptecknade låtar av Otto Sahlström på fiol. Programmet presenteras av Håkan Larsson, med spelmännen Claes Hallgren, Håkan Hjerdt, Göran Håkansson och Leif Nygren.

Entré inkl måltid 16:00: 200 kr (medlemmar 150 kr).
Entré enbart program 17:00: 150 kr (medlemmar 100 kr).
Förbokning, tfn 0560-10026. Vid vackert väder utomhus.

Arrangörer: Sahlströmsgårdens Vänner och Studiefrämjandet

       

Ladda ner vår affisch: affisch-juniafton-2019

 

Hur kunde det låta, den där juniaftonen 1902

För snart fyrtio år sedan, närmare bestämt 1980, utgavs ett bokverk med titeln Folkmusikboken. Detta var då, och är fortfarande, ett av de främsta svenska verken i sin genre. Som omslagsbild valde bokens författare att reproducera den kända tavlan ”Juniafton”, målad av den bohusländske konstnären Carl Wilhelmson. Den välkända oljemålningen tillkom 1902 då Carl Wilhelmson vistades som gäst på Sahlströmsgården i Utterbyn, strax utanför Torsby. Den aktuella målningen tillhör numera Göteborgs Konstmuseum medan en kopia hänger på Sahlströmsgården.

Spelmannen som pryder Folkmusikbokens vinjett hette Otto Sahlström och han var en broder till de mera kända konstnärssyskonen Bror, Ida och Anna Sahlström. Även om inte Otto Sahlström kan räknas in i de välkända värmlandsspelmännens skara har han genom att sitta modell för Carl Wilhelmson i målningen Juniafton, blivit en välkänd profil. Och genom att målningen i förlängningen kom att spridas i form av detta bokomslag, har Otto Sahlströms porträtt blivit som en symbol för alla Sveriges spelmän.

Hur kunde det låta, den där juniaftonen 1902 då Otto Sahlström satt på gärdesgården och spelade medan Carl Wilhelmson målade sin tavla? Detta är en fråga som föreningen Sahlströmsgårdens Vänner vill försöka besvara. Helt nyligen har vi återfunnit ett par gamla inspelningar som under många år har legat dolda i arkiv, inspelningar som har gjorts av Otto Sahlström och hans musik. Den ena inspelningen är en grammofonskiva, präglad i ett exemplar i en ”drop-in-studio” i Stockholm för länge sedan, kanske på 1930-talet. Här spelar Otto Sahlström på sin fiol med gitarrackompanjemang av grannen och vännen Ragnar Johansson. Den andra inspelningen gjordes på magnetofon 1951 – detta är en magnetisk ståltråd – inte så lång tid innan den då sjutioåttaårige Otto Sahlström gick ur tiden.

Musiken från dessa båda inspelningar har nu instuderats och tecknats upp i form av noter, och ett antal spelmän från trakten kommer att framföra de återupptäckta låtarna vid en soaré på Sahlströmsgården, söndagen den andra juni. Programmets titel är passande nog Juniafton och framförandet kommer att ske (i vackert väder) utomhus på just den plats där den omtalade tavlan målades för 117 år sedan. Flera av de upptecknade låtarna är helt unika och har aldrig tidigare spelats offentligt.